Past een hond bij mij of ons?past-een-hond

 

Jij, je partner en/of je kinderen willen graag een huisdier. Prima, maar welk huisdier past nou het beste bij je huishouden. In dit artikel willen met de antwoorden op een aantal belangrijke vragen antwoord geven op de hoofdvraag: past een hond bij mij of ons? We gaan je hier inzicht in verschaffen. Na het lezen kun je voor jezelf of je huishouden bepalen of een hond de perfecte toevoeging is of dat ander huisdier meer geschikt is.

 

Inhoud

Past een hond bij mij of ons?
Heb je genoeg tijd en geld?
Wat is je woonsituatie?
Welk hondenras wil ik?

Heb je genoeg tijd en geld?

Een hond heeft natuurlijk niet alleen voordelen. Houdt hier rekening mee voordat je gelijk het hele internet doorzoekt naar honden. Verder kost het opvoeden van een hond tijd, discipline en geduld. Vooral tijd is belangrijk. Als je hond elke dag minsten acht uren alleen is, doe je de hond bijzonder weinig plezier. Verder heeft hij voldoende beweging nodig. Het ras bepaalt hoeveel beweging dit is. Maar bij ieder ras dient het uitlaten elke dag te gebeuren, minsten twee keer. Ook als het vriest of als het regent.

Ook kost een hond geld. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in het onderhoud. Denk hierbij aan voer, snacks, inentingen en eventueel dierenartsbezoeken en hondentrimmers. Reken voor de aanschaf rond de 400 euro voor honden zonder stamboom en het dubbele. De prijs verschilt per ras. Dit is echter als je een pup koopt, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een hond uit het buitenland, van een ander gezin of uit het asiel te adopteren. Dat zou helemaal mooi zijn. En nog goedkoper ook: de prijzen zitten gemiddeld tussen de 0 en 150 euro. Voor het onderhoud kun je gemiddeld 50 euro aanhouden. Zo heb je een beetje een indicatie van de kosten.

Een hond is niet zomaar een toevoeging aan je huishouden. Het is een gezinslid en dat betekent verantwoordelijkheid. Voor rond de 12 jaar. Je zult er met weekendjes weg en vakanties rekening mee moeten houden. Heb je een adres of iemand die je kan ondersteunen al jij of jullie er een dag of langer niet zijn? We zien helaas te vaak dat een pup cadeau wordt gedaan en een jaar later al voor adoptie wordt aangeboden. Of nog erger: naar het asiel gebracht (gemiddeld 12.000 per jaar). Zoiets verdient zo’n geweldig dier niet.

Dit zijn de zaken waar je rekening mee dient te houden, een hond heeft dus niet alleen maar goede dingen. Nu we je daar voor gewaarschuwd hebben kunnen we over op de voordelen. Een hond is een geweldige toevoeging van je huishouden. Hij geeft je onvoorwaardelijke liefde en straal enorm veel positiviteit uit, die aanstekelijk werkt. Er zijn zo veel voordelen van een hond, dat we er een compleet artikel aan hebben gewijd: de voordelen van een hond.

 

Wat is je woonsituatie?

Heb je genoeg ruimte voor een hond? Als je in een kleine flat woont en een grote hond koopt, kun je je voorstellen dat het voor beide niet heel prettig is. De hond kan zich amper bewegen en jij hebt het huis gelijk vol. Ook een hond die veel beweging nodig heeft wordt dan diep ongelukkig, binnenshuis kan hij niet veel bewegen en er is ook geen tuin waar dit kan. Dan zul je drie keer per dag met de auto naar een plek moeten gaan waar hij los uit kan razen. Dat kan wel, maar is bijna niet vol te houden. En honden die te weinig beweging krijgen gaan zich vervelen en dingen kapot maken. Niet een ideale situatie.

Ook is het handig om rekening te houden met en huisgenoten. Is er iemand allergisch of gevoelig voor allergieën, dan is het handig om te testen of diegene tegen de hond kan die jij wilt kopen. Neem hem of haar mee bij het kijken bij de hond en je komt er snel genoeg achter. Je hebt rassen die (veel) minder kans hebben op allergische reacties. Dit zijn de honden die niet verharen en dus minder huidschilfers verliezen. Deze honden moeten ook geknipt worden (zoals een poedel). In ons rassenoverzicht hebben bij elk ras genoemd of hij veel of weinig kans op allergische reactie veroorzaakt.

En wat dacht je van je buren of verhuurder? Huur je een huis dan is het goed of eerst de huisregels een door te lezen of met je verhuurder in gesprek te gaan. Het kan namelijk zijn dat hij of zij honden heeft verboden. En zit je in een tussenwoning of een flatje, dan kun je een burenruzie voorkomen door een ras te kopen die niet de hele dag blaft.

Heb je al een ander huisdier in huis als een kat, konijn of knaagdier, dan is het niet verstandig om een hond in huis te halen die veel jachtinstinct heeft. Ben je slecht te been, kies dan voor een minder actief ras. Moet de hond vaak even alleen zijn, kies dan voor een hond die niet al te aanhankelijk is. Heb je zelf kleine kinderen of veel kinderen in de buurt wonen, houdt daar dan ook rekening. Een grote waakhond is dan niet zo’n heel goed idee.

 

Welk hondenras wil ik?

Ben je na het lezen van de informatie zeker van je zaak en heb je de verantwoordelijkheid er met alle liefde voor over, dan sta je voor een belangrijke keuze: welk hondenras? Kijk goed naar welk ras het beste bij je huishouden past. Waar is de hond voor gefokt en welk karakter heeft dat ras? Past dat bij mij of bij ons? Ga niet alleen op uiterlijk af bij puppy’s maar kijk ook hoe ze eruit komen te zien als ze volwassen worden. De hondenrassen zijn verdeeld in acht groepen. Op onze pagina over hondenrassen vind je al deze groepen en zie je welke hondenrassen onder welke groep vallen.

We hebben een aantal hondenboeken gevonden die je goed helpt om alles te weten te komen over een bepaald ras. Ook handig als je al een hond van dat ras hebt en er alles over wilt weten. Dit komt de verzorging en jullie band alleen maar ten goede.

 

Gerelateerde artikelen

Past een labrador bij mij?

Past een labrador bij mij of ons?   De labrador is een van de meest populaire hondenrassen...

Wat zijn de voordelen van een hond?

Wat zijn de voordelen van een hond?    Een hond in huis heeft veel voordelen. Ze zijn niet...

Welke hond past bij mij?

Welke hond past bij mij?   Heb je besloten om een hond als huisdier te nemen, dan zul je je...