Past een labrador bij mij of ons?

 

De labrador is een van de meest populaire hondenrassen van de wereld. Maar past een labrador ook bij jou? Ze zijn stevig gebouwd en zijn graag actief bezig. Vooral in hun jongere jaren. Een huis met voldoende ruimte om te spelen of een actieve eigenaar die twee tot drie keer met de hond uit gaat is hierbij noodzakelijk.

past een labrador bij mij, labrador retriever, hondenras

Karakter: leergierig, intelligent, actief, sociaal, loyaal
Gewicht: reu: 29-36 kilo; teef: 25-32 kilo
Formaat: groot – reu: 55-57 cm; teef: 54-56 cm
Leeftijd: gemiddeld 12-14 jaar
Ervaring nodig voor het opvoeden? Nee
Meer dan een uur beweging per dag nodig? ja
Houdt van lange wandelingen? ja
Kwijlt de hond? Af en toe
Vacht bijna elke dag verzorging nodig? Nee
Hypoallergeen? Nee
Blaft de hond veel? Nee
Geschikt als bewakingshond? Nee
Goed met andere huisdieren? Ja
Goede familiehond? Ja

Elk hondenras is onderverdeeld in tien rasgroepen, de labrador valt onder rasgroep 8: Retrievers, Spaniels en Waterhonden, onder subsectie Retrievers.

 

Inhoud

Wat is het karakter van een labrador?

Welke opvoeding en verzorging heeft een labrador nodig?

Waar komt de labrador vandaan?

Alles weten over de labrador en de opvoeding?

 

Wat is het karakter van een labrador?

De labrador is een uitstekende gezinshond. Ze zijn enorm vriendelijk en sociaal: voor kinderen, volwassenen en andere dieren. Ook zijn ze erg leergierig. gehoorzaam en willen het graag goed doen voor hun baas. Ze zijn relatief eenvoudig op te voeden en leren het beste bij een consequente en vriendelijke opvoeding. Vrouwtjes (teefjes) zijn iets minder aanhankelijk dan de mannetjes (reutjes).

Labradors maken weinig lawaai en blaffen niet veel. Ze kunnen wel blaffen als ze een geluid niet kunnen plaatsen. De zogenaamde alarm-blaf. Als er bijvoorbeeld iemand voor de deur staat of langs het huis loopt. Ze zijn daarmee prima deurbellen. Als bewakingshond zijn ze niet zo geschikt, ze vinden namelijk iedereen leuk en zijn goed van vertrouwen. Ze willen eerder geaaid worden dan dat ze iemand wegjagen.

 

Welke opvoeding en verzorging heeft een labrador nodig?

Labradors worden volwassen als ze ongeveer drie jaar zijn. Ze worden dan ook wat rustiger, alhoewel ze van nature heel enthousiast zijn. In die eerste jaren zijn het nogal stuiterballen en willen ze in hun enthousiasme nog wel eens lomp en onbegrensd zijn. De eerste twee jaar zult u tijd in de opvoeding moeten stoppen om al die energie in goede banen te leiden. Puppycursus en veel omgaan met andere honden is dan ook zeer aan te raden. Daar leren ze ook dat het goed is om ook wel eens mensen en andere dieren te negeren. Bij een goede opvoeding heeft u een gehoorzame vriend voor het leven, waarbij het erg leuk is om samen op pad te gaan.

Van alle hondenrassen, heeft de labrador de meeste aanleg om dik te worden. Ze eten heel graag en vinden nagenoeg alles lekker. Ook zijn ze niet snel vol. Dit is ook een belangrijke reden dat ze zo goed te trainen zijn. Met een lekker beloning in het verschiet luisteren ze uitstekend. Bij labradors is het dus belangrijk om zelf grenzen te stellen op het gebied van eten. Ook hebben ze regelmatig beweging nodig. Een gezonde labrador kan tot wel twee uren achter elkaar blijven razen. Het is zeer aan te raden om een labrador twee keer per dag minimaal een half uur per keer uit te laten. Een te zware labrador heeft een kans op diabetes en gewrichtsproblemen.

Verder hebben ze een korte en dikke vacht die weinig onderhoud nodig heeft en weinig geborsteld hoeft te worden. Eens per week even borstelen om het zand en de stof weg te poetsen is voldoende. Alleen in de ruiperiode (meestal zo’n twee keer per jaar), is het handig om met een rubberen borstel de oude haren weg te kammen. Twee of drie keer per week voorkomt dan een boel haren op de vloer. De vacht van een labrador kan de kleuren zwart, blond of bruin hebben.

 

Waar komt de labrador vandaan?

De labrador komt uit Canada (Newfoundland) en werd in eerste instantie gefokt voor de eendenjacht. Dit werd vooral gedaan in moerassige en waterrijke gebieden. De labrador was hier uitstekend voor geschikt. De vacht is kort, dik en waterafstotend, ze hebben een dikke otterstaart en de poten hebben een soort zwemvliezen, waardoor labradors uitstekende zwemmers zijn. Als het wild werd afgeschoten was het de taak van de labradors om dit op te halen uit het water. Ook vissers gebruikten de honden om vissen die door het net glipten alsnog te pakken. Vandaar dat labradors het geweldig vinden om ballen en andere voorwerpen te apporteren.

Tegenwoordig worden labradors gebruikt als gezinshond. Dankzij hun intelligentie en betrouwbare karakter worden ze ook gebruikt als blindengeleidehond, hulphond (voor bijvoorbeeld therapie), reddingshond en als speurhond. Labradors werken graag voor de baas en gefokt voor de jacht, daarom zijn ze goed te trainen.

 

 

Alles weten over de labrador en de opvoeding? 

Wil je alles weten over de labrador en hoe je een labrador goed kunt opvoeden? Koop dan het Labrador Handboek. Dit is een e-book die je alles vertelt over de labrador. Ook krijg je 5 andere e-books er gratis bij. Deze e-books bevatten informatie over training, verzorging en de opvoeding van je labrador. De e-books zien er niet heel gelikt uit, maar je krijgt wel een heleboel handige en nuttige informatie. Waar je zeker weten wat aan hebt. Zelfs als je al wat ervaring hebt met honden.

Bestel het Labrador Handboek (en de gratis trainingsboeken).