Wat zijn de voordelen van een hond?

 

voordelen-hond

 Een hond in huis heeft veel voordelen. Ze zijn niet voor niets sinds jaar en dag de beste vriend van de mens. Vooral omdat een hond zich zo makkelijk aanpast aan de levensstijl van zijn of haar eigenaar. Verder is er voor iedereen wel een bijpassende hond, of het nou stoer of superschattig is. Hun vrolijke gedrag werkt aanstekelijk en ze geven ons leven zoveel meer betekenis en plezier. In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van een hond.

 

Voordelen hond:

Wat zijn de voordelen van een hond?

Het leven is beter met een hond

Een hond helpt je actief te blijven

Een hond is een geweldig middel om nieuwe mensen te ontmoeten

Honden zijn goed voor je bloeddruk

Een hond is geweldig gezelschap

Honden leren ons waardevolle eigenschappen

Extra voordelen van het hebben van een hond

Niet alleen voordelen

 

Het leven is beter met een hond

Er gaat niets boven een frisse wandeling in de natuur met je vierpotige vriend. Terwijl er een lentezonnetje op jullie staat en alles in bloei staat. Of het zien van puur plezier als je thuis komt of de riem pakt en zegt dat het tijd is voor een rondje in het bos of in het park. Zelfs relaxen thuis wordt fijner. Lekker op de bank hangen met je hond op je schoot, heerlijk! De liefde die je geeft aan honden, geven ze terug in het tienvoudige.

 

Een hond helpt je actief te blijven

Een van de belangrijkste voordelen van honden is dat ze ervoor zorgen dat meer beweging krijgt. Wellicht zelfs zonder dat je het door hebt. Als je uit jezelf een stuk wilt gaan lopen, is het nog wel eens moeilijk om ons hiervoor te motiveren. Je weet bij een hond dat hij er nou eenmaal uit moet en beweging nodig heeft. Je denkt er niet eens over na en gaat gewoon. Zo heb je er zelf ook weer een wandeling op zitten. Uitstekende cardio, en het is nog leuk ook.

Zelfs spelen met je hond telt als sporten. Elke keer de bal gooien zorgt er ook gewoon voor dat je beweging krijgt. De hond is dan wel steeds aan het rennen, jij beweegt zelf ook. Zelfs het aaien van een hond is al beweging die je anders niet zult doen. Honden moedigen ons aan om meer actief te zijn, voor een deel zelfs zonder dat we het door hebben. Dit zorgt voor een gezond(er) leven. Voor zowel de hond als voor jezelf.

 

Een hond is een geweldig middel om nieuwe mensen te ontmoeten

Een voordeel waar je misschien niet als eerste aan dacht, maar een hond is geweldig voor het uitbreiden van je sociale kring. Je ontmoet mensen bij de hondencursus en komt tijdens het uitlaten wandelaars of andere hondeneigenaren tegen waar je even een praatje mee kunt maken. Een gesprek over jullie honden is snel gemaakt. Ook is het leuk om andere inzichten en eigenschappen van honden en hun eigenaren te leren kennen. Voor je hond is het ook goed. Veel omgaan met andere honden maakt hem of haar socialer.

Ook als je op zoek bent naar een nieuw speeltje of iets dergelijks in de dierenspeciaalzaak, zul je sneller een gesprek aanknopen. Normaal zul je in de winkel niet snel een reden hebben om een onbekende aan te spreken. Maar als je een vraag hebt of een ervaring van een ander wilt weten, zul je het al snel over jullie honden hebben. Je behoort tot een grote groep mensen die allemaal iets gemeen hebben: liefde voor die trouwe viervoeter.

 

Honden zijn goed voor je bloeddruk

Een van de meest fascinerende voordelen van een hond is hun geweldige vermogen om ons kalm te laten voelen. En dat heeft een heel positief effect op onze gezondheid. Volgens een studie van Harvard hebben hondeneigenaars een lagere bloeddruk. Dit heeft aan de ene kant te maken met de hoeveelheid beweging. Een hondeneigenaar beweegt meer. Aan de andere kant heeft een lagere bloeddruk te maken met de rust die we ervaren als we onze hond aaien.

Onze bloeddruk hebben een verassend groot effect op ons welzijn. Bij een gezonde bloeddruk voelen we ons ook een stuk gezonder. Een hond zorgt er dus voor dat we ons zowel fysiek als mentaal beter voelen. Als je je een keer gestrest voelt, aai je hond dan eens wat vaker of langer. Jullie hebben daar beide profijt van.

 

Een hond is geweldig gezelschap

Een van de voordelen waar je het meeste van merkt als je een hond hebt, is dat het bijna onmogelijk is om je alleen te voelen. De meeste honden zijn enorm sociaal en houden van gezelschap. Of het nou een andere hond of een mens is. Ook maakt het je erg blij als je hond je met veel enthousiasme begroet als je thuiskomt. Of rondjes draait als je vraagt of hij mee uit gaat. Als je ziek of moe bent, komt hij of zij bij je liggen. Je ziet en voelt dat je altijd een vriend aan je zijde hebt.

 

Honden leren ons waardevolle eigenschappen

Puppy- en hondentraining en het opvoeden van een hond kost tijd, moeite, discipline en geduld. Allemaal eigenschappen die bruikbaar zijn in andere aspecten van ons leven. Maar dat is niet het enige wat honden ons leren. Ze helpen ons genieten van de natuur en het buitenleven en helpen ons de kleine dingen in het leven te waarderen. Als je ziet hoe gelukkig en vrolijk een hond kan zijn met van alles, dan werkt dit aanstekelijk in ons eigen leven.

Ook leert een hond ons veel over verantwoordelijkheid. Een hond is afhankelijk van ons als het gaat om eten, drinken, beweging en verzorging. Het kan een mooie voorbereiding zijn op het opvoeden van kinderen. Aangezien de kerntaken ook terugkomen bij kinderen. Hebben jullie al wel kinderen, dan kan het hen veel leren over verantwoordelijkheid. Schrijf bijvoorbeeld een taak toe aan je kind. Zoiets als: jij zorgt ervoor dat de hond ’s ochtends te eten krijgt. Met jouw supervisie natuurlijk. Het leert je kind belangrijke levenslessen waar hij of zij een leven lang wat aan heeft. Lessen die je nergens anders kunt leren.

 

Extra voordelen van het hebben van een hond

  • Hondeneigenaren (en hun gezinsleden) hebben over het algemeen een sterker immuunsysteem. Dit helpt ze om langer gezond te zijn en minder tijd en energie kwijt te zijn aan griepverschijnselen. Hondeneigenaren hebben gemiddeld ook minder medicijnen nodig.
  • Als hondeneigenaren (of hun gezinsleden) al ziek worden, zijn ze er sneller bovenop. Ze hebben zelfs hogere kans op overleven bij een hartaanval.
  • Kinderen en volwassen met chronische aandoeningen, kunnen dankzij een hond beter omgaan met behandelingen.
  • Ook psychische klachten (na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis) kunnen beter genezen worden met de aanwezigheid van honden.
  • Ze kunnen ons, naast gezelschap houden, op veel verschillende manier helpen. Denk hierbij aan bewaken, jagen, vee leiden, blinde geleiden, en de politie helpen. Ze zijn zelfs bezig om honden in te zetten om ziektes te kunnen ruiken en daarmee ontdekken.

 

Niet alleen voordelen

Een hond heeft natuurlijk niet alleen voordelen. Houdt hier rekening mee voordat je gelijk het hele internet doorzoekt naar honden. Het uitlaten moet elke dag gebeuren, minsten twee keer. Ook als het vriest of als het regent. Verder kost het opvoeden van een hond tijd, discipline en geduld. Vooral tijd is belangrijk. Als je hond elke dag minsten acht uren alleen is, doe je de hond bijzonder weinig plezier. Ook kost een hond geld. Niet alleen in de aanschaf, maar ook in het onderhoud. Denk hierbij aan voer, snacks, inentingen en eventueel dierenartsbezoeken en hondentrimmers.

Een hond betekent verantwoordelijkheid. Voor meer dan vijf jaar. En puppy’s worden groot. We zien helaas te vaak dat een pup cadeau wordt gedaan en een jaar later al voor adoptie wordt aangeboden. Of nog erger: naar het asiel gebracht. Zoiets verdient zo’n geweldig dier niet. Ben je zeker van je zaak en heb je de verantwoordelijkheid er met alle liefde voor over, kijk dan goed naar welk ras het beste bij je huishouden past.