Welke hond past bij mij?Welke-hond-past-bij-mij

 

Heb je besloten om een hond als huisdier te nemen, dan zul je je hierop moeten voorbereiden. Welke hond past bij mij? Is dan een belangrijke vraag. Het is handig om te weten welke hond het beste bij je past en op jouw thuissituatie aansluit. Het krijgen van een hond is een van de leukste beslissingen die je ooit zult maken. Tegelijk ook een van de grootste: een hond kies je niet voor even, maar voor meerdere jaren. Als jij of jullie de verkeerde keuze maken, is de hond de dupe. Die moet verhuizen of nog erger: naar het asiel. Voordat je een keuze maakt voor een hondenras, is het dus belangrijk dat je je huiswerk goed doet. Zo ben jij ervan verzekert dat je een hond kiest die perfect aansluit op jouw/jullie leven en de hond een leven krijgt die hij of zij verdient. In dit artikel gaan we je helpen bij een aantal beslissingen.

 

Inhoud: welke hond past bij mij

Puppy of volwassen hond?
     Puppy
     Volwassen hond
Wat is het verschil tussen een reu en een teef?
     Uiterlijk
     Karakter
Wat is het verschil tussen een rashond, een kruising en een gemixt ras?
     Rashond
     Kruising
     Mix-ras

 

Puppy of volwassen hond?

Een belangrijke algemene vraag is of een volwassen hond het beste bij je past, of juist een puppy. Beide varianten hebben voor- en nadelen. Gebruik onderstaande informatie om de keuze te maken die het beste bij jouw/jullie situatie past.

Puppy

Puppy’s zijn natuurlijk ontzetten schattig en je kunt ze helemaal naar je eigen inzichten en wensen opvoeden. Dit vergt echter veel tijd, geduld, doorzettingsvermogen en de juiste training. Een pup dien je te socialiseren en commando’s aan te leren. Een puppycursus is hier uitermate geschikt voor. Een puppy is een ongeleid projectiel die in de opvoeding ongewenst gedraag vertoond en bijvoorbeeld zal vies maken of kapot maken. Met de juiste training maak je van het ongeleide projectie een gehoorzame vriend. Als dit eenmaal gelukt is, is dit zeer bevredigend. Maar zeker als je een beginnende hondeneigenaar wordt, is het een hele uitdaging.

Let er bij het uitzoeken van een puppy op dat de juiste papieren er zijn. Zijn de pups gecheckt door een dierenarts en gezond verklaard? Hebben ze hun inentingen gehad? Zijn ze gechipt? Als je deze vragen met ja kunt beantwoorden weet je in ieder geval dat je gezonde pups koopt met de juiste achtergrond. Ook kun je veel herleiden aan de eigenaren en of beide ouders (en eventueel grootouders) aanwezig zijn. Ga minimaal twee keer kijken bij de pups en zie en ervaar hoe en waar de pups opgroeien. Als de ouders van de pup aanwezig zijn, kun je goed inschatten hoe de pups eruitzien als ze groter zijn en welk gedrag ze vertonen. Als beide ouders van hetzelfde ras zijn, kun je dit met meer zekerheid inschatten dan wanneer het om een kruising gaat (twee verschillende rassen). Bij een kruising zal de ene pup meer hebben van bijvoorbeeld de moeder en de andere pup meer van de vader.

Volwassen hond

Volwassen of adolescente honden zullen voor een deel al gesocialiseerd en zindelijk zijn, waardoor ze minder tijd en energie kosten om naar je hand te zetten. Ze zijn stabieler en een stuk rustiger. Je kunt ze nog heel goed trainen en uitstekend naar je hand zetten. Een hond is nooit uitgeleerd en zal zijn of haar baas graag blij maken. Ook kun je net zo’n sterke band opbouwen met een herplaatste hond als met een puppy. Als je voor een oudere hond uit het asiel kiest, zul je de wereld een stukje mooier maken. Voor de hond zul je zijn hele wereld mooier maken. Een puppy vindt wel een huis, voor een oudere hond ben jij misschien wel zijn of haar enige redding. Hij zal je zien als een redder en zal zijn leven lang zijn uiterste best doen om dit terug te betalen.

Dit geldt helaas niet voor elke hond die je uit het asiel of van een ander gezin haalt. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen of de achtergrond van de hond. Het komt regelmatig voor de honden al een hele grote koffer met emotionele bagage bezitten. Niet iedere hond heeft het geluk gehad om op te groeien in een liefdevolle omgeving. En dat is heel erg sneu. Als je de achtergrond weet, kun je ook bepalen hoe je de hond benadert en weet je dat je geduld en extra liefde moet hebben om zijn vertrouwen te winnen. Als je dat eenmaal lukt en je ziet de hond opbloeien, geeft dat een ongekend fijn en belonend gevoel. Op basis van deze informatie heb je al een redelijke idee welke leeftijd van een hond bij je past.

 

Wat is het verschil tussen een reu en een teef?

Kort gezegd is de reu een mannetjeshond en een teef de vrouwtjeshond. Er zijn echter veel meer verschillen te onderscheiden. Deze verschillen zitten hem zowel in gedrag, als in uiterlijke kenmerken. Dus ook ten opzichte van het geslacht is het voor iedereen anders, welke hond het beste bij de hen past. Bij ieder ras zijn de verschillen iets anders verdeelt, we bespreken hieronder dan ook de algemene en gemiddelde verschillen.

Uiterlijk

De reutjes zijn vaak wat groter en forser dan de teefjes. Ze hebben een wat grotere kop en hebben meer spieren. Dit betekent ook dat ze sterker zijn en dat ze dus harder kunnen trekken aan de lijn. De teefjes zijn wat spitser en behendiger. Per hondenras verschilt in hoeverre het uiterlijk uit elkaar ligt. Als je een ras hebt gekozen, kijk dan welk geslacht je mooier vindt en welke karaktereigenschappen je het liefste hebt.

Karakter

Iedere hond heeft een eigen karakter, dat is ook wat ze zo leuk en uniek maken. Toch kunnen we wel zeggen dat de teefjes wat minder aanhankelijk zijn. Reutjes zijn wat dominanter en mogen dit graag aan andere honden laten blijken. Ook hier verschilt het per ras en per hond hoe knuffelig ze zijn en hoe ze met andere honden omgaan. Voor beide geslachten geldt dat de hoeveelheid tijd in training en socialisatie de belangrijkste factor is. Elke hond valt te trainen en te socialiseren. Je band met de hond wordt sterker en hij of zij luistert beter. Hier heb je veel profijt van.

 

Wat is het verschil tussen een rashond, een kruising en een gemixt ras?

Nog een vraag die je jezelf dient te stellen is of je een rashond, een kruising of een compleet gemixt ras wilt. Elke categorie heeft voor- en nadelen. Hieronder leggen we dit uit om je een indicatie te geven welke soort hond het beste bij je past.

Rashond

Een rashond wordt selectief gefokt. Dat wil zeggen dat een fokker een labrador alleen met andere labradors laat paren. Dit wordt met officiële documenten bijgehouden. Zo wordt voorkomen dat er toch onverhoopt een kruising tussen de partners zit. De hele generatie met nakomelingen zijn dan namelijk niet puur meer.

Nadelen: dergelijke honden zijn erg duur. Zeker voor zeldzame rassen of kleurstellingen kan dit in de duizenden euro’s lopen. Nog een nadeel is het gebrek aan genetische variatie. Dit houdt in dat elk ras bepaalde gezondheidsrisico’s heeft. Omdat het fokken alleen met rasgenoten gebeurt, is de kans groter dat deze risico’s (problemen in gezondheid of uiterlijk) aan de volgende generatie wordt doorgegeven en versterkt.

Voordelen: de honden hebben een hoge mate van voorspelbaarheid. Je kunt vrij zeker inschatten hoe groot de hond wordt, welke vachtlengte en -kleur hij krijgt, het karakter, het energieniveau en je bent voorbereid op de veelvoorkomende gezondheidsklachten. Nog een voordeel is dat als je van plan bent om nakomelingen te krijgen, de pups een stuk meer geld waard zijn. Informeer hiervoor bij je dierenarts wanneer en hoe vaak je dit kunt doen.

Kruising

Een kruising is een mix tussen twee rassen. Ook hier kun je redelijk goed inschatten wat de uiterlijke kenmerken en de karaktereigenschappen gaan worden. Zeker als je bijvoorbeeld twee middelgrote en rustige rassen met elkaar mixt. Het wordt al moeilijker als het uiterlijk en het karakter van beide rassen ver uit elkaar liggen. Elke pup verschilt dan. De ene zal meer op de moeder lijken en de ander meer op de vader.

Mix-ras

Een complete mix wil zeggen dat het niet duidelijk is wie de ouders en voorouders waren. Je kunt vaak wel wat rassen herkennen, maar het blijft gokken. Een inschatting maken van het karakter of het uiterlijk wordt dan ook erg lastig. Een mix-ras wordt ook wel een bastaardras, vuilnisbakkenras of asbakkenras genoemd. Dit heeft volgens ons een te negatieve lading en daarom noemen wij het een mix-ras.

De negatieve lading is ook helemaal niet terecht, want mix-ras honden zijn vaak juist gezonder dan pure rassen. Ze hebben namelijk minder last van genetische afwijkingen. Omdat de genen veel gevarieerder zijn, blijven de vaak sterkere genen over en die worden vervolgens doorgegeven aan de volgende generatie.

Gerelateerde artikelen

Wat zijn de voordelen van een hond?

Wat zijn de voordelen van een hond?    Een hond in huis heeft veel voordelen. Ze zijn niet...

Past een hond bij mij of bij ons?

Past een hond bij mij of ons?   Jij, je partner en/of je kinderen willen graag een huisdier....

Past een labrador bij mij?

Past een labrador bij mij of ons?   De labrador is een van de meest populaire hondenrassen...